Tai qi is een zeer oude Chinese bewegingsvorm met als uitgangspunt een lichamelijk en geestelijk welzijn. De rustige en bedachtzame bewegingen lijken soms op meditatieve beweging, waarbij ademhaling en coördinatie een belangrijke rol spelen. Alle houdingen en bewegingen lopen in elkaar over en bevorderen zo de concentratie. De bewegingen lijken in eerste instantie eenvoudig, maar vergen uiterste concentratie en zorgen voor kracht en lenigheid en balans in het lichaam, waardoor je energieker, alerter en tevens ontspannen bent en blijft en een goede conditie opbouwt. In de huidige samenleving, waarin werkdruk, stress en overvraging steeds een hogere tol van de mens vragen treden steeds meer lichamelijke en geestelijke problemen op en doen een aanslag op de fysieke gesteldheid. D.m.v. de tai qi oefeningen kun je proberen de negatieve spiraal om te buigen naar een positieve houding en zo jouw energiebronnen aan te boren. In fitnesscentra wordt de aandacht meer besteed aan fysieke krachtinspanningen en komt de geestelijke ontspanning niet aan de orde komt. Hier ligt een soort prestatiedwang aan ten grondslag. De geestelijke ontspanning is toch echt nodig om tot een gezond evenwicht te komen.

Bij Tai qi komen beide aspecten aan de orde. Vaak in combinatie met qi kong, waarin zowel geestelijke ontspanning als fysieke krachtinspanning worden meegenomen. Het doel van qi kong is het op gang brengen en stimuleren van de qi stroom. Qi kong bestaat uit een aantal oefeningen waarbij ademhaling en concentratie een grote rol spelen en die spieren en gewrichten soepel houden. D.m.v. deze oefeningen wordt de hoeveelheid afweerstoffen in het lichaam vergroot, waarde lichamelijke weerstand en conditie sterk toeneemt.  Qi kong regelmatig beoefenen doet je mentaal en fysiek sterker in het leven staan waarbij activering van de meridianen en een diepere ademhaling je kan helpen bij het verlengen van je levensvreugde.

Qi-Gong (uitspraak: tsji Kong)

Dit is een overkoepelende benaming van een eeuwenoude methodiek/training/oefening:

  • Dao Yin = leiden van energie
  • Tu Na = ademhalingsoefeningen
  • Yang Shen = levenskracht – voedende oefeningen

Al eeuwen lang hebben Chinezen, met name Chinese artsten – acupressuur en acupuntuur, zich bezig gehouden met de geneeskundige krachten van de natuur en de kracht van het lichaam. Zo zijn er talloze vormen van Qi-Gong. Van heel algemeen, tot heel gericht om specifieke klachten te bestrijden of voorkomen.

Qi = levensenergie ; Gong = inspanning / energie. Werken met Qi betekent oefeningen om lichaam en geest gezond en in balans te houden.